Wyszukaj w Encyklopedi Kosmetyków

Wyszukaj w Encyklopedi Kosmetyków

W naszym indexie jest już 466 haseł!

Leksykon kosmetyczny KOSMETYKA.EU da Ci za darmo możliwo¶ć uzyskania obja¶nień i definicji wszystkich terminów i pojęć którymi zajmuje się kosmetyka i kosmetologia. To przydatna wiedza!

Dodaj do Ulubionych kosmetyków

Krzem

(Si, Slicon) Makroelement uczestniczący w procesach wzrostu włosów i paznokci, ma ogromne znaczenie w procesach mineralizacji kości oraz nadaje strukturalną trwałość całej tkance skórnej - odpowida za srężystośći elastyczność naskórka i skóry właściwej, a także za odporność naskórka, błon śluzowych, tkanki łącznej. Występuje we wszystkich płynach ustrojowych i tkankach. Zmniejsza przepuszczalność naczyń włosowatych i przyspiesza procesy gojenia. Niedobór krzemu prowadzi do wypadania i rozdwajania włosów, łamliwości paznokci próchnicy zębów, paradontozy. Krzem w prepratach kosmetycznych występuje w postaci nieorganicznej krzemionki oraz krzemoorganicznych silikonów i silanoli. Silanole zwiększają nawilżenie naskórka, chronią przed wolnymi rodnikami i glikacją, regenerują tkankę łączną. Bardzo dobrym źrółem krzemu jest herbatka ze skrzypu polnego oraz odwar ze słomy owsianej.

Poprzedni Artykuł Kolejny Artykuł Powrót do indexu