Wyszukaj w Encyklopedi Kosmetyków

Wyszukaj w Encyklopedi Kosmetyków

W naszym indexie jest już 466 haseł!

Leksykon kosmetyczny KOSMETYKA.EU da Ci za darmo możliwo¶ć uzyskania obja¶nień i definicji wszystkich terminów i pojęć którymi zajmuje się kosmetyka i kosmetologia. To przydatna wiedza!

Dodaj do Ulubionych kosmetyków

Kwas linolowy

(linoleic acid) należy do grupy kwasów dwunienasyconych, jest prekursorem rodziny kwasów omega-6. Kwas linolowy odpowiada za prawidłowe nawilżenie skóry i jej procesy regeneracyjne, jest składnikiem cementu międzykomórkowego warstwy rogowej naskórka. Użyty w dużym stężeniu jest zwiększa przepuszczalność warstwy rogowej naskórka. Jest jednym z głównych składników łoju ludzkiego(sebum), zapewniając mu odpowiednią gęstość i lepkość. Kwas linolowy zmniejsza również przebarwienia skórne. Występuje w oleju słonecznikowym(61%), orzechach laskowych, arachidowych, nasionach winogrona, kukurydzy, sezamu i soji.

Poprzedni Artykuł Kolejny Artykuł Powrót do indexu
Kursy Kosmetyczne Akademia Sztuki Piękno¶ći Sklep Kosmetyczny BelArte Program Partnerski Polecaj Zarabiaj BeautyPartne