

Leksykon kosmetyczny KOSMETYKA.EU da Ci za darmo możliwość uzyskania objaśnień i definicji wszystkich terminów i pojęć którymi zajmuje się kosmetyka i kosmetologia. To przydatna wiedza!
wytłaczany lub ekstrahowany z pękniętych łusek ryżu (oryza sativa). Zawiera kwas oleinowy (38%), linolowy (40%), estry kwasu erukowego, gamma-oryzanol, skwalen, kwas fosforowy, estry wyższych alkoholi i kwasów tłuszczowych, bardzo duże iloci witaminy E i tokotrienoli. Duże stężenie witaminy E zapewnia ochronę lipidom naskórka. Oryzanol chroni równowagę skóry, przyspiesza podziały komórkowe, powstrzymuje procesy starzenia i łagodzi objawy klimakterium (działa jak hormon wytwarzany przez jajniki). Jest silnym antyoksydantem i filtrem UV.