

Leksykon kosmetyczny KOSMETYKA.EU da Ci za darmo możliwo¶ć uzyskania obja¶nień i definicji wszystkich terminów i pojęć którymi zajmuje się kosmetyka i kosmetologia. To przydatna wiedza!
Otrzymywany z nasion roślin rodzaju Oenothera L., uznawany za najbogatsze źródło NNKT. Zawiera rzadko spotykany w roślinach kwas g-linolenowy (GLA) oraz fitosterole, witaminę E, związki polifenolowe. Ma zdolność kumulowania się w głębszych warstwach skóry, zapobiegając jej wysychaniu. Łagodzi podrażnienia i stany zapalne skóry, opóźnia procesy jej starzenia. Działa przeciwzmarszczkowo, likwidując płytkie zmarszczki, wygładza skórę.